Sabtu, 15 Jun 2013

SIZE DOES'NT MATTER

assalammualaikum everybody.
first of all, aku memang berkait rapat dengan entry ni. dan aku tanpa niat ingin mewakilkan diri aku bagi semua orang yang senasib dengan aku. hehe
di hari sabtu nan terik ni, aku terpanggil pulak nak menaip entry berkenaan SAIZ.
bukan saiz baju, seluar, stoking mahupun underware.. ooppss.
yang aku maksudkan, saiz badan.
secara tipikalnya, zaman sekarang ni masyarakat dah kurang melihat fizikal seseorang sebagai penghalang untuk peroleh kejayaan.
walaubagaimanapun, aku pun menafikan yang ade lagi segelintir individu dalam masyarakat sekeliling kita yang masih menganggap perkara ni (obesity) sesuatu yang negative.

pengalaman aku sendiri telah banyak mengajar aku untuk sentiasa berhati-hati memilih kawan yang boleh accept however pun fizikal kita. aku sendirik tak pernah menganggap orang yang ejek, kutuk or buat lawak sarcasm keatas diri aku kejam. cuma kadang-kadang, terdetik jugak dalam hati
"eh diorang ni dah takde hati ke perasaan ke ?"
"kalau diorang jadik macam aku baru lah diorang tahu rasa."
"aku doakan korang jadik gemok gedempol daripada aku." hehe 
(doa yang tak baik takkan diterima Allah ye..)
but for now, aku dah terbiasa.

tapi mak aku selalu pesan..
".. berbadan besar bukan satu halangan, saiz badan ideal bukan syarat masuk U, kahwin atau hidup bahagia. pedulikan je ape orang kata, kita lebih kenal diri kita. cuma jangan sampai leka, kesihatan kena jaga. " :)

sehingga ke hari ini, aku bersyukur sebab orang sekeliling aku faham dan terima aku seadanya.
lagi pun factor keturunan jugak antara faktor terkuat aku berfizikal begini.
dan mereka selalu bagi contoh antara orang-orang yang Berjaya even diorang berbadan besar, antaranya:

 
Datuk Dr Fatma El-Zahraa Mohd. Ramadan merupakan penceramah bebas yang terkenal di Malaysia. Rancangan usrah bersama Datuk Dr Fatma Az-Zahra dalam Usrah sebagai perantara, setiap minggu, beliau akan membaca, mentafsir serta menganalisa surah dari kitab suci al-Quran. Terdapat juga sesi soal jawab yang dikendalikan Dr Fatma bagi meningkatkan pemahaman penonton.Di akhir rancangan, dia akan memberi bimbingan doa dan ayat suci al-Quran untuk amalan dalam kehidupan seharian.

 
 Adele telah menerima anugerah bagi kategori "Artis Baharu Terbaik" dan "Persembahan Vokal Pop Wanita Terbaik". Beliau juga pernah memenangi 8 Anugerah Grammy dan 1 Anugerah BRIT

 
Adibah Noor, seorang pelakon dan penyanyi Dia pernah menjadi Bahasa Inggeriss guru selama dua tahun .pernah memenangi, Anugerah Juara Lagu 2006 (Vokal Terbaik) Terlalu Istimewa, Anugerah Juara Lagu 2006 (Balada) Terlalu Istimewa, Anugerah Juara Lagu 2006 Terlalu Istimewa
 

Datuk Rosnah Rashid Shirlin merupakan Timbalan Menteri Kesihatan Malaysia pada 2009. Kini beliau merupakan Timbalan Menteri Kerja Raya yang dilantik oleh Perdana Menteri pada 15 Mei 2013 untuk jawatan didalam kebinet Malaysia 2013.Dalam pemilihan UMNO 2009 di PWTC,beliau terpilih menjadi Ketua Puteri UMNO MALAYSIA.
 
Datuk Maznah Hamid terkenal sebagai "Wanita Besi" kerana menjadi wanita pertama di negara yang menguruskan syarikat perkhidmatan keselamatan yang didominasikan oleh kaum lelaki.
 


“and eat and drink but waste not by extravagance, certainly He (Allaah) likes not Al‑Musrifoon (those who waste by extravagance)”
[al-A’raaf 7:31] 
The Sunnah encourages moderation in eating, and strongly criticizes extravagance :)


bersederhanalah dan jangan mudah atau suka  menghilangkan keyakinan individu seperti kami.

::wassalam::

2 ulasan: